Image
CX-30 PrivateLease banner

Een mild hybride van Mazda

Milieuvriendelijk rijden en brandstof besparen zijn tegenwoordig twee belangrijke factoren om rekening mee te houden. Er zijn verschillende manieren waarop mensen met deze twee factoren om kunnen gaan. Allereerst is er natuurlijk de volledig elektrische auto (MX-30) waarmee men helemaal niet hoeft te tanken. Echter is dit voor veel bestuurders, die lange afstanden rijden, nog niet handig. Daarnaast bestaat de plug-in hybride. Een plug-in hybride moet wel worden opgeladen om het maximale eruit te halen. Wanneer u uw Mazda gebruikt voor lange autoritten, maar geen zin hebt om uw auto aan de oplader te leggen, dan is een mild hybride misschien een slimme keuze.

Wat is een mild hybride van Mazda

Een mild hybride is een milde vorm van hybride-aandrijving. Waar het bij een hybride of plug-in hybride mogelijk is om stukken elektrisch te rijden, is het bij een milde hybride niet mogelijk om elektrisch te rijden. Bij een mild hybride ondervindt de verbrandingsmotor elektrische ondersteuning. Op deze manier kan de motor, bij gas los, wat energie terugwinnen.

De werking van een mild hybride van Mazda

Wanneer er over een mild hybride gesproken wordt, moet de Integrated Starter Generator (ISG) zeker benoemd worden. De standaard startmotor en dynamo die u normaal gesproken vindt, zijn bij een mild hybride vervangen door een compacte elektromotor met riemaandrijving: de ISG. Dat u te maken hebt met een milde hybride, kunt allereerst opgemerkt worden bij het starten van de auto. De auto start namelijk gelijk op, zonder het geluid van een startmotor. De ISG zorgt er namelijk voor dat de motor zonder geluid op gang wordt geholpen.

De Integrated Starter Generator zal de verbrandingsmotor ook helpen bij het wegrijden vanuit stilstand. Deze elektrische ondersteuning biedt een belangrijk voordeel, omdat er bij het wegrijden gemiddeld de meeste brandstof wordt verbruikt. De ISG wordt van energie voorzien dankzij een compacte lithium-ion batterij. Gedurende het uitrollen en remmen is de werking andersom: de ISG zal als generator werken en de batterij wordt opgeladen met kinetische energie die daarbij vrijkomt.

De soepel- en zuinigheid van een mild hybride

Zoals eerder genoemd zorgt de Integrated Starter Generator voor een soepele start van de motor. Ook ervaart u dankzij de elektrische ondersteuning een soepele acceleratie en tot stilstand komen. Ook brengt een mild hybride wat extra comfort met zich mee, dankzij een snellere reactie op het gaspedaal.

Een mild hybride kent ook aanzienlijk minder gewicht dan een plug-in hybride. Alle genoemde punten zorgen er eigenlijk voor dat een mild hybride nauwelijks verschilt van een benzineauto.

Een handgeschakelde mild hybride van Mazda

Omdat er steeds meer hybride, plug-in hybrides en volledig elektrische auto's (standaard automaat) op de markt komen, wordt de keuze voor een auto met een handgeschakelde versnellingsbak schaarser. Echter zijn er ook nog veel mensen die opzoek zijn naar een auto met een handgeschakelde transmissie.

De mild hybride is de enige hybridesoort die wel geleverd kan worden met een handgeschakelde transmissie. Hierbij kan er gedacht worden aan de Mazda3 Sedan, Mazda3 Hatchback en Mazda CX-30. Bij Mazda staat het M Hybrid-systeem voor een mild hybride aandrijflijn.

Financiƫle voordelen van een mild hybride

Een mild hybride van Mazda rijdt tot 10% zuiniger dan dezelfde auto zonder mild hybridetechniek, waardoor u minder snel hoeft te tanken. Daarnaast valt het opgetelde BPM-bedrag lager uit, dankzij een lagere CO2-uitstoot.

Ook heeft een mild hybride minder dure onderdelen nodig. Hierdoor kan de aanschafprijs van de auto ook aantrekkelijk worden gehouden. Tot slot is een mild hybride van Mazda aanzienlijk lichter, waardoor de motorrijtuigenbelasting minder hoog uitvalt.

Andere interessante blogs

Bent u goed op de hoogte van de werking van een mild hybride van Mazda? Dan is het misschien interessant om de volgende artikelen te lezen: Mazda' Japanse benamingen, de Mazda modellen op een rij, tips die u kunt gebruiken om alles uit uw Mazda-hybride te halen, oplaadstation voor uw Mazda (MX-30) en Skyactiv X.