Image
Direct bestellen

Mazda' Japanse benamingen

Wat betekenen al die Japanse benamingen die Mazda regelmatig gebruikt en is dit handig om te weten? Het is belangrijk om een aantal van deze begrippen te kennen. Om deze reden is dan ook de volgende lijst met woorden voor u opgesteld.

Image
5

Jinba Ittai

Jinba Ittai betekent de eenheid tussen ruiter (bestuurder) en paard (Mazda). Jinba Ittai is het uitgangspunt van waaruit de technici en ontwerpers van Mazda werken. De uitdrukking Jinba Ittai werd voor de eerste keer gebruikt tijdens het ontwikkelen van de Mazda MX-5. Echter is de uitdrukking tegenwoordig op elke Mazda van toepassing. Wanneer een bestuurder de eenheid tussen de auto en zichzelf ervaart, zullen autoritten comfortabeler, veiliger en plezieriger worden.

Image
Mazda Airco-inspectie

Hacho

Hacho is een ontwerptechniek die door de ontwerpers van Mazda wordt toegepast om een gemoedelijke en rustgevende binnenruimte te creëren. De uitdrukking 'Hacho' betekent letterlijk 'gebroken ritme'. Er wordt op een zorgvuldige manier voor de juiste materialen gekozen die op veranderingen in het licht reageren. Hierdoor gebruikt Mazda de uitdrukking 'Hacho' om een interieur te creëren dat emotioneel verrijkend is.

Image
3

Kodo

Kodo staat voor Ziel van Beweging (Soul of Motion) en is uniek voor Mazda. Bij Mazda heerst het gevoel dat een auto meer is dan alleen een vervoersmiddel. Kodo brengt het metaal van de auto tot leven en er wordt een emotionele band gecreëerd tussen de bestuurder en Mazda.

Image
5050_werkplaatsafspraak

Takumi

De Takumi van Mazda zijn de vakmeesters die de auto's ontwerpen en construeren. Hierbij worden de kennis en ervaring benut die in vele jaren zijn opgedaan. De letterlijke vertaling van Takumi betekent dan ook 'bijzonder vaardige ambachtslieden'. Elke Takumi van Mazda heeft een eigen vakgebied, bijvoorbeeld: bekleding, metaal of klei.

Image
auto poetsen

Takuminuri

Een Takuminuri (paint by master craftsman) is een computergestuurd systeem dat nabootst hoe een Takumi een Mazda met de hand zou spuiten.

Image
Het interieur

Ma

De uitdrukking 'Ma' wordt in de Japanse terminologie ook wel omschreven als de stilte tussen de noten die samen de muziek maken. Mazda' ontwerpers halen inspiratie en motivatie uit Ma. Hieruit worden inwendige ruimtes gecreëerd waar er een zekere kalmte heerst.

Image
Mazda_CX-5

Hashiru Yorokobi

Bij Mazda staat de uitdrukking 'Hashiru Yorokobi' centraal. Hashiru Yorokobi betekent dat het autorijden gevierd moet worden. Om deze reden is deze ethos dan ook van toepassing op elk model van Mazda. Naast dat auto's op de eerste plek vervoersmiddelen zijn, worden ook de levens van bestuurders en passagiers verrijkt door de Mazda's.

Image
De Mazda CX-60

Kaicho

Mazda wilt dat de bestuurders van een Mazda de tactvolle, degelijke en zorgvuldige aanpak ervaren. Kaicho is een filosofie die de ontwerpers van Mazda gebruiken om een verscheidenheid aan texturen en materialen te kiezen die elkaar ook echt aanvullen.

Image
Mazda

Kansei

Door de uitdrukking 'Kansei' wordt de emotionele benadering van techniek beschreven. Kansei-engineering is dan ook in iedere Mazda terug te vinden. Hierbij kan er gedacht worden aan hoe een portier van een Mazda opengaat en sluit, maar ook bijvoorbeeld hoe de knoppen in het interieur aanvoelen. Kansei speelt dan ook een belangrijke rol.

Image
2021_CX-60_DIESEL_GER_LHD_C152_EXT_FQ_White_Diesel_resized

Monotsukuri

Monotsukuri betekent letterlijk 'de kunst van het maken'. Binnen Mazda wordt de autoproductie als een kunstvorm gezien en het omvat de praktische kant (productplanning, ontwerp, productie en ontwikkeling), het gevoel van trots en toewijding en vaardigheid in het streven naar innovatie.

Image
Mazda MX-30 thuisladen

Mottainai

Mottainai is een samenvoeging van twee woorden, namelijk: mottai (belang) en nai (gebrek aan iets). Mottainai is te omschrijven als dat men niet verspillend moet zijn en dat er rekening moet worden gehouden met het milieu. Mazda streeft er dan ook naar om zoveel mogelijk hulpbronnen te besparen. Daarnaast moeten materialen die gerecycled kunnen worden, ook gerecycled worden.

Image
Musubu

Musubu

Binnen Mazda staat Musubu voor het creëren van een sterke verbinding. De ontwerpers van Mazda werden bij het ontwerpen van de Mazda CX-60 geïnspireerd door de oude kunst van binden en knopen leggen.

Image
De Mazda CX-60

Sori

Door de uitdrukking 'Sori', wordt het proces van het creëren van evenwichtige en uitgebalanceerde vormen, beschreven. Sori vormt een belangrijk onderdeel van het Kodo-ontwerp en wilt hierdoor een auto tot leven laten komen door met de eigenschappen van licht te spelen.

Image
Mazda

Utsuroi

Utsuroi is een Japanse term die de veranderingen in natuurlijk licht, naarmate de seizoenen verstrijken, weerspiegelt. Mazda wilt haar auto's op een manier ontwikkelen dat mensen de indruk krijgen dat het levende wezens zijn.

Image
Armsteun

Yohaku

Yohaku is een techniek die teruggevonden kan worden in de Japanse kunst en Mazda modellen betekent 'de schoonheid van lege ruimte'. De ontwerpers van Mazda maken gebruik van Yohaku om ontspannende interieurs en mooie exterieurs te creëren.