Image
Mazda

Hoe kunt u uw Mazda zelf goed onderhouden?

Het goed onderhouden van uw Mazda is belangrijk voor de veiligheid, maar ook goed voor de portemonnee. Maar hoe kunt u uw Mazda zelf goed onderhouden en wat heeft u hiervoor nodig? Er zijn een aantal zaken die uzelf goed kan regelen. In dit artikel zullen we u van een aantal tips voorzien, waardoor ook u er zelf voor kunt zorgen dat uw Mazda in een goede staat blijft verkeren.

Controleer de bandenspanning van uw Mazda regelmatig

Naast het feit dat u meer brandstof verbruikt wanneer de auto niet de juiste bandenspanning heeft, moet de motor van uw Mazda ook zwaarder werk verrichten. Dit is niet nodig en kan makkelijk worden verholpen door de bandenspanning met regelmaat te controleren. Op deze manier zullen de banden van uw Mazda ook veel minder snel slijten.

Start uw Mazda in zijn vrij

Wanneer u uw Mazda telkens in versnelling één start, zal de startmotor extra belast worden. Omdat u uw auto waarschijnlijk vaak start, is dat erg zonde. Start in plaats daarvan uw Mazda in zijn vrij.

Tank voordat het lampje gaat branden

De kans is aanwezig dat u het brandstofsysteem beschadigt wanneer u telkens doorrijdt totdat het brandstoflampje gaat branden. Dit komt doordat sediment, wat op de bodem van de tank ligt, dan de kans krijgt om de pomp en het filter te verstoppen.

Haal uw voet van de koppeling

Veel Mazda bestuurders rijden met de voet op de koppeling en houden de voet op de koppeling tijdens het stilstaan. Dit zal uiteindelijk alleen maar het slijtage proces van de koppeling versnellen.

Trap af en toe het gaspedaal van uw Mazda goed in

Verstopte roetfilters kunnen worden tegengegaan door regelmatig flink wat toeren te draaien. Hierdoor wordt het filter als het ware schoongebrand. Echter is het wel van belang dat de motor eerst goed op temperatuur wordt gebracht.

Zorg ervoor dat uw Mazda weinig korte afstanden rijdt

Gemiddeld genomen heeft de motor van een auto minimaal vijf minuten nodig om goed warm te draaien. Het is dus zeker aan te raden om voor de wat kortere afstanden bijvoorbeeld een fiets te gebruiken.

Zet uw Mazda overdekt

Heeft u de mogelijkheid om uw Mazda in een garage te zetten? Dan is dit zeker aan te raden. Zo gaat u roest en verbleking van de lak tegen.

Gebruik de juiste olie voor uw Mazda

Om de levensduur van uw Mazda te verlengen, is het aan te raden om schone olie te gebruiken. Dit moet regelmatig worden ververst en bijgevuld. Dit kunt u gemakkelijk zelf bijhouden. Als u niet zeker weet welke olie uw Mazda nodig heeft, is het raadzaam om hierover contact op te nemen met uw dealer.

Laat uw Mazda regelmatig onderhouden

Zorg ervoor dat uw Mazda regelmatig een onderhoudsbeurt krijgt. Tijdens zo'n onderhoudsbeurt worden er zaken gecontroleerd, die u zelf niet goed kunt controleren. Hier kan er gedacht worden aan luchtfilters, lampen, waterpomp, brandstofleidingen, enzovoort.

Andere interessante blogs

Bent u goed op de hoogte gebracht van hoe u zelf uw Mazda kunt onderhouden? Dan is het goed om de volgende artikelen ook nog even goed door te nemen: private lease van Mazda, energielabels, SKYACTIV-X, Mazda winterbanden en all season banden, zuinig rijden om brandstof te besparen en vijf tips voor het gebruik van de airco van uw Mazda.