Image
Instructievideo

Hoe kunt u zuinig rijden om brandstof te besparen?

Zuinig rijden om brandstof te besparen

Tegenwoordig liggen de brandstofprijzen hoger dan ooit tevoren en dat betekent dat veel Mazda bestuurders willen weten hoe ze zuinig kunnen rijden om op deze manier brandstof te besparen. Niet alleen goed voor uw eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Zuinig rijden hangt nauw samen met twee factoren, namelijk uw rijstijl en het type auto. Echter is het in elke Mazda mogelijk om zuiniger te kunnen rijden. Als u zuinig rijdt, kan er tot 10% op brandstof bespaard worden. In dit artikel zullen er aantal tips worden besproken, waardoor u als Mazda bestuurder zuiniger kunt rijden.

Schakel uw Mazda zo vroeg als mogelijk door

Het is zeker aan te raden om uw Mazda zo vroeg mogelijk door te schakelen naar een hogere versnelling. Schakel naar een hogere versnelling bij de 2.000 tot 2.500 toeren. Dit betekent dat u 50 km/u in de vierde versnelling rijdt en 80 km/u in de vijfde versnelling. Daarnaast is het belangrijk om een contante snelheid aan te houden tijdens het rijden. Hard optrekken om vervolgens weer af te remmen zorgt alleen maar voor een hoger brandstofverbruik. Een goede tool die u hierbij kunt helpen is het rijden met cruise control. U kiest zelf de snelheid die u wilt rijden en de cruise control zorgt ervoor dat u deze snelheid blijft behouden. Door het rijden met cruise control hoeft u zelf niet het gaspedaal te bedienen.

Liever 100 km/u dan 130 km/u

Wanneer u een snelheid van 130 km/u haalt zult u zo’n 15 tot 25 procent meer brandstof verbruiken, dan wanneer u 100 km/u rijdt. Aan de ene kant draagt u hierbij een steentje bij aan het milieu en aan de andere kant zult u hierdoor geld besparen.

Het uitzetten van de motor gedurende korte stops

Wilt u zuinig rijden, dan is het belangrijk om de motor van de Mazda uit te zetten gedurende korte stops. Hierbij kunt u denken aan het uitzetten van de motor bij een openstaande brug, een spoorwegovergang of bij het lang stilstaan bij verkeerslichten. Daarnaast is het zinloos om de motor stationair te laten draaien voor het wegrijden. Allereerst is dit slecht voor de motor van uw Mazda, maar aan de andere kant is het ook slecht voor het milieu.

Het oppompen van de banden van uw Mazda

Het is zeker aan te raden om elke twee maanden de banden van uw Mazda goed op te pompen. Allereerst rijdt u veiliger met goed opgepompte banden, maar daarnaast rijdt u            ook zuiniger. Alle vier de autobanden lopen langzaam leeg. Hierdoor is het verstandig om er regelmatig wat lucht bij te doen.

Zorg ervoor dat uw Mazda in eco- of normaalstand staat (automaat)

Wilt u zuinig gaan rijden, dan is het niet verstandig om uw Mazda in de sportstand te zetten. Zet in plaats daarvan uw Mazda in de eco- of de normaalstand. Hierdoor zal deze automatisch zo vroeg mogelijk opschakelen naar een hogere versnelling.

Geef geleidelijk gas (handgeschakelde Mazda)

Het is niet verstandig om het gaspedaal van uw Mazda in één keer helemaal in te drukken. Geef in plaats daarvan geleidelijk gas. Dit zorgt ervoor dat u vroegtijdig over kan schakelen naar een hogere versnelling. Daarnaast zult u uw Mazda moeten laten uitrollen in zijn vrij, in combinatie met een ingetrapte koppeling. Dit is een zuinigere optie dan het laten uitrollen in een versnelling, omdat de brandstoftoevoer niet wordt afgesloten als het gas wordt losgelaten.

Andere interessante blogs

Bent u, na het lezen van dit artikel, goed op de hoogte van hoe u zo zuinig als mogelijk kunt rijden? Dan raden wij u ook aan om de volgende artikelen te lezen: Mazda Voorraadgekte, levertijden, Skyactiv-X, private lease van Mazda, energielabels, adaptive cruise control en waarom het belangrijk is om uw airconditioning goed te onderhouden.