Image
Mazda CX-5

Hoe werkt Cilinderuitschakeling?

Wat is cilinderuitschakeling en wat kun je ermee?

Het fenomeen "cilinderdeactivatie", oftewel cilinderuitschakeling, duikt steeds vaker op in de technische specificaties van moderne voertuigen. Mazda is geen uitzondering en biedt diverse modellen aan die van deze geavanceerde technologie gebruikmaken. Echter weten veel mensen niet wat cilinderuitschakeling precies inhoudt en wat ze ermee kunnen. Hier komt in dit artikel achter!

Efficiëntie in Beweging: De Werking van Cilinderuitschakeling

Ontdek hoe cilinderuitschakeling brandstof bespaart en rijcomfort optimaliseert

Bij de innovatie van cilinderuitschakeling worden automatisch twee van de vier cilinders van een brandstofmotor uitgeschakeld. Dit gebeurt binnen een specifiek toerentalbereik en bij een constante snelheid, vooral wanneer er weinig gas wordt gegeven. Bijvoorbeeld tijdens vlakke wegen of bergafwaarts rijden. Onder deze omstandigheden heeft de motor relatief weinig vermogen nodig om een bepaalde snelheid te handhaven. Soms is dit zelfs zo minimaal dat slechts twee werkende cilinders voldoende zijn.

Naadloze Efficiëntie: De Onopvallende Kracht van Cilinderuitschakeling

Ontdek de verborgen kracht van cilinderuitschakeling voor naadloze efficiëntie op de weg

Met cilinderuitschakeling wordt gestreefd naar één duidelijk doel: het besparen van brandstof, zonder enige concessie te doen aan comfort en prestaties. Door twee cilinders uit te schakelen tijdens het rijden, wordt er minder brandstof naar deze cilinders gestuurd. Wanneer er meer vermogen nodig is, worden deze cilinders binnen een fractie van een seconde weer geactiveerd. Het proces van het in- en uitschakelen van cilinders verloopt nagenoeg onmerkbaar. Dit verloopt volledig automatisch en uiterst soepel.

Cilinderuitschakeling lijdt tot financiële voordelen!

Bespaar geld met cilinderuitschakeling

Een ander voordeel komt voort uit het Nederlandse belastingstelsel voor nieuwe auto's, waarbij de BPM volledig gebaseerd is op de CO2-uitstoot van het voertuig. In vergelijking met de meeste andere Europese landen is de belastingdruk op nieuwe auto's in Nederland aanzienlijk hoger. Dit betekent dat we simpelweg meer belasting betalen voor dezelfde auto. Elke gram CO2 telt dus mee.

Wanneer de CO2-uitstoot van een auto plotseling met bijvoorbeeld 10% daalt, resulteert dit in aanzienlijke besparingen op de belasting. Dit kan leiden tot een scherpere consumentenprijs voor de auto, of tot een nog rijkere uitrusting voor dezelfde prijs.

Neem contact op met onze Mazda Adviseur!

Heeft u nog vragen over cilinderuitschakeling, of wilt u weten of uw gewenste auto deze functie heeft? Neem gerust contact op met onze Mazda Adviseur, Ruben van Druenen!

Image
Ruben

Ruben van Druenen

Sales Adviseur