Image
2021_CX-5

Rijtips voor de winter!

Van mist tot regen: Mazda's rijtips voor diverse rijomstandigheden

Wanneer we rijden, worden we geconfronteerd met diverse omstandigheden zoals duisternis, licht, regen en mist. Hoe kunnen we hier op de veiligste manier mee omgaan? Hier zijn enkele handige tips om je op weg te helpen.

Image
1_2022_Mazda2_IPM6_GER_LHD_BRD_C09_HB_EXT_Driving_RQ

Rijden in het donker

De meeste mensen geven de voorkeur aan rijden overdag, maar soms ontkom je er niet aan om in het donker achter het stuur te zitten. Voor zo'n rit is het essentieel om goed uitgerust te zijn voordat je vertrekt. Autorijden in het donker vereist namelijk een hogere mate van concentratie in vergelijking met daglicht. Een paar voorbereidende stappen kunnen het verschil maken.

Zorg ervoor dat je autoruiten schoon zijn voordat je vertrekt en geef je ogen even de tijd om aan het duister te wennen voordat je de motor start. Wanneer je verschillende routes kunt nemen, kies dan de weg met de beste verlichting. En voordat je wegrijdt, controleer of je koplampen goed functioneren.

Het gebruik van groot licht kan de zichtbaarheid vergroten, maar wees voorzichtig en schakel het alleen in als er geen tegenliggers zijn en als je geen ander voertuig op korte afstand volgt.

Een te warme auto kan slaperigheid veroorzaken, vooral wanneer je lange tijd in het donker rijdt. Zet de verwarming dus niet te hoog om dit te voorkomen.

Voor degenen die last hebben van een milde vorm van nachtblindheid, kan een speciale gele bril helpen. Deze brillen verbeteren het zicht en verminderen schitteringen en reflecties, waardoor het rijden in het donker comfortabeler wordt.

Image
Mazda Private Lease Countdown

Rijden met mist

Het raadplegen van buienradar.nl voordat je de weg op gaat, geeft vaak een idee van de te verwachten weersomstandigheden. Toch kan slecht weer soms verrassen. Wanneer je plotseling in dichte mist belandt, is het cruciaal om je rijgedrag aan te passen. Verminder je snelheid en vergroot de afstand tot het voertuig voor je.

Als het zicht belemmerd wordt door mist, is het verstandig om, net zoals je doet in de avond of nacht, te rijden met dimlicht. Bij een zicht van minder dan 50 meter door dichte mist, schakel je het mistachterlicht in. Voor de voorkant van de auto geldt dat je de mistlampen mag gebruiken bij een zicht van minder dan 200 meter.

Image
179970

Rijden met zware regenval

Hier geldt eveneens: verminder je snelheid en behoud een veilige afstand tot andere voertuigen. Het belang van goede banden mag niet onderschat worden. Diepere profielen verminderen de kans op aquaplaning aanzienlijk. Als je toch grip verliest, laat dan onmiddellijk het gas los en druk (bij een handgeschakelde auto) de koppeling in.

Tijdens regenachtig weer beslaan de autoruiten snel, vooral wanneer je met natte kleding en een paraplu in de auto stapt. Om dit te verhelpen, schakel je de airconditioning of verwarming in en richt je de luchtstromen op de ramen.

Image
Mazda Private Finance

Rijden met sneeuw

Bij sneeuw gelden vergelijkbare regels: verminder je snelheid en houd een veilige afstand tot andere voertuigen. Rijd niet op sneeuw met zomerbanden. Als je winterbanden hebt, controleer dan de bandenspanning.

Het optrekken op besneeuwde wegen kan uitdagend zijn, omdat banden moeite hebben om grip te vinden. Probeer in dit geval op te trekken in de tweede versnelling, geef geleidelijk gas en voer je handelingen rustig uit.